BIJI APRICOT ANTI KANSER


BIJI APRICOT

BIJI apricot (Apricot Kernels) merupakan kumpulan Nut dan seed ( kekacang dan bijirin ). Tidak ada bezanya dengan kumpulan kekacang dan bijirin yang lain. Apa yang membezakanya adalah kandungan khasiat didalamnya yang sangat luar biasa. Dalam bahasa nutrient, Biji Apricot ini di sebut mengandungi Amigdalin, yang juga dikenali sebagai vitamin B17.

B17 ini dapat membantu membunuh sel- sel kanser dalam badan kita, Hasilnya dapat membebaskan diri kita dari serangan penyakit ganas ini (kanser). Ia merupakan pembunuh senyap. 

Amigdalin (Vitamin B17) dapat diperolehi didalam beratus-ratus jenis tumbuhan . Dalam diet pemakanan kita harus ada B17. Jika tiada B17 dalam diet pemakanan anda boleh di hidapi penyakit kanser. Selain dari biji apricot (Apricot Kernels) B17 juga boleh di perolehi dari badam pahit (amigdalin mempunyai rasa pahit) , epal pips, benih-benih anggur, sekuang, buah beri, ubi kayu, biji buah oren dan biji benih yang lain.

Terdapat banyak cara yang anda boleh gunakan untuk melawan kanser. Salah satu ialah dengan cara membina sistem imun supaya ia menjadi sangat kuat dan dapat melindungi anda dari kanser. Satu lagi adalah menggunakan supplement with antioxidants yang dapat melawan carcinogens dalam badan anda.

Bagaimanapun, B17 menggunakan cara yang sangat unik. iaitu secara langsung menyerang sel kanser ( directly attacks cancer cells). Maka hasilnya jauh lebih baik dari cara yang telah saya sebut di atas.

Kajian tentang Amigdalin yang pertama telah di keluarkan seratus tahun dahulu.Telah disenaraikan dalam kamus-kamus farmakologi sejak dahulu lagi ia merupakan bahan yang tidak mengandungi toksik. Walau bagaimanapun dalam sebatian B17 terdapat satu unsur kimia yang dinamakan “cyanide”.ia adalah lengai secara kimia dan tidak berbahaya untuk normal tisu hidup.

Pekara yang sama juga dapat kita lihat dalam garam biasa. Garam sebenarnya terdapat dua unsur kimia didalamnya tetapi tidak bertindak balas dalam badan manusia, bahkan sangat diperlukan dalam badan manusia. Dua unsur kimia yang ada dalam garam adalah natrium dan klorida, maka sebab itu garam dalam istilah kimia disebut Natrium Klorida. Sebenarnya dalam garam ada satu sebatian kimia yang berbahaya “klorin”. Sudah tentu jika anda makan juga banyak garam pada satu masa anda akan sakit.

Pekara yang sama juga berlaku dalam biji apricot, memakannya jangan berlebihan ikut peraturan yang telah di berikan. Bagaimanapun, amigdalin adalah kurang toksik daripada garam, dan jauh lebih selamat dari gula yang anda makan setiap hari.

Kita sedia maklum bahawa badan kita sentiasa mencipta sel kanser setiap masa. Biasanya sistem imun dapat membunuh sel kanser tersebut. Bagaimanapun pada saat anda berada dalam keadaan “stress” atau tubuh badan anda berada dalam kondisi yang sangat lemah dan sering terdedah dalam persekitaran karsinogen. Keadaan ini akan membuat sel kanser menjadi sangat kuat sehingga tidak mampu untuk dimusnahkan oleh sistem imun.


B17 dari Apricot seed akan bekerjasama dengan sistem imun dan membunuh sel-sel kanser secara langsung. Untuk pengetahuan anda pada sel-sel kanser terdapat satu enzim yang dapat membuka “ikatan kimia” yang terpadu dalam B17 Apricot Seed yaitu cyanide. Maka cyanide akan di bebaskan dari ikatan kimianya yang terdapat dalam B17. Bila cyanide dibebaskan maka cyanide akan membunuh sel kanser. Secara lumrahnya sel yang sihat tidak terdapat enzim ini. Maka sebab itulah B17 tidak akan bekerja pada sel yang sihat. B17 hanya bertindak balas pada sel yang tidak normal dalam badan manusia termasuklah sel kanser, tumor.jerawat atau pun buasir. Jika terdapat lebihan cyanide yang terhasil dari tindak balas metabolik badan yang berkanser dan cyanide tersebut memasuki aliran darah anda. Maka secara semulajadi akan dineutralkan oleh hati.Hati (liver) berkerja dengan lebih kuat jika terdapat ada unsur toksin dalam badan anda. Sehingga anda dapat melihat kesan kerosakan hati akibat pembersihan toksin dalam badan. Tapi bukan kerosakan dari kanser. Maka jika tubuh kita terlalu banyak toksin dan tidak di keluarkan dari badan, besar kemungkinan kita bakal mengidap kanser hati pula.

Penyelidik-penyelidik di Imperial College London telah membuat ujikaji menggunakan cyanide untuk menghapuskan sel-sel kanser, hasil kajian, mereka mendapati cyanide atau apa-apa toksin yang berada di dalam darah dengan cepatnya dineutralkan oleh hati.

Amigdalin kadangkala dirujuk sebagai Vitamin B17 digunakan sebagai terapi utama. Telah digunakan untuk merawat penghidap-penghidap kanser dalam beberapa klinik di seluruh dunia.

Pada permulaan abad ke-21 adalah dijangkakan bahawa satu dari lapan orang di UK akan mendapat kanser payudara dan satu dari empat orang lelaki akan mendapat barah prostat. Jika termasuk kanser yang berlainan jenis, dijangkakan tiada keluarga yang bebas dari penyakit kanser.

Oleh itu cadangan memakan 10 - 12 Apricot kernels setiap hari insyaAllah seumur hidup anda terpelihara dari terkena penyakit kanser. Ini merupakan berita baik bagi mereka yang tercari-cari alternatif penjagaan diri.


Nota: Apricot kernels harus dikunyah atau dihancurkan dan ditabur dalam makanan harian atau diblender bersama buah-buahan. 

Infomasi tentang Apricot Seed yang di jual:

Harga :
RM 80.00 sekilo + RM 10.00 (Urusan penghantaran / Belanja Pos)
=RM90.00
(Harga borong 5 kilo keatas ada pengurangan dan boleh runding)
Untuk belian hubungi : 013-3351803 Zakaria

AKAUN MAYBANK NO: 562245100501
ZAKARIA BIN AWANG

Selepas bank in sila SMS nyatakan masa,tarikh,jumlah dan alamat lengkap untuk penghantaran.

Infomasi ini dipetik dari : World Without Cancer by G. Edward Griffin (American Media, California, 1974 and 1997). For testimonies of cancer sufferers treated with laetrile and nutrition therapy read Alive and Well (American Media, California, 1994) by Philip E Binzel, Jr., M.D. and see ‘Vitamin B17 therapy - does it work?’ See also ‘’Cancer Prevention - A Change In Our Diet’.

PERKARA-PERKARA YANG ANDA INGIN TAHU TENTANG BIJI APRIKOT.


Soalan 1. Berapa banyakkah biji aprikot mentah yang boleh saya makan? Pertamanya, biji aprikot mentah sebaiknya dikunyah dan dibiarkan didalam mulut sehingga benar hancur dan sebati dengan air liur. Untuk tujuan pencegahan, dinasihatkan untuk mengambil 10 – 20 biji sehari (lebih kurang 7gm sehari), iaitu 5-10 biji 2 kali sehari. Manakala bagi mereka yang mengidap kanser, makanlah lebih kurang 60-90 biji aprikot sehari (lebih kurang 30gm sehari), iaitu 10-15 biji 6 kali sehari. Untuk mengekalkan diri bebas dari kanser ( bagi yang telah pernah disahkan mengidap kanser dan telah sembuh), makanlah diantara 30-40 biji aprikot sehari. Satu idea yang baik jika diambil selepas mengisi perut dengan makanan sedikit. Pada pendapat saya, makanlah biji aprikot sepanjang hidup kita seperti yang telah dilakukan oleh ribuan, malah jutaan manusia di seluruh dunia.

Soalan 2. Bolehkah saya mengambil biji aprikot mentah jika saya mengambil keputusan untuk menjalani kimoterapi dan/atau radiasi terapi? Sudah tentu. Kami syorkan sangat-sangat supaya anda mengambil biji aprikot ketika dalam kimoterapi dan radiasi. Jikalau anda akan melalui pembedahan dimana sel-sel kanser akan diganggu, anda digalakkan untuk memakan biji aprikot mentah untuk membunuh mana-mana sel kanser. Kebaikan lain dari pengambilan biji aprikot mentah: • merendahkan tekanan darah • menguatkan arteri • sasarannya ialah kepada sel kanser


Soalan 3. Berapa lamakah untuk mematikan sel kanser setelah mengambil biji aprikot mentah? Sel kanser akan mulai mati sebaik saja anda memakan biji aprikot mentah. Pergantungan kepada biji aprikot mentah semata-mata, proses pembunuhan sel kanser agak perlahan kerana biji aprikot hanya mengandungi 2% hingga 3% laetrile sahaja. Contoh: • Untuk kanser tulang, lebih masa diperlukan untuk laetrile meresap kedalam tubuh. • Tindakbalas paling cepat bagi kanser kulit. Dalam masa seminggu, anda akan merasai perubahannya. Dalam kebanyakan kes, pengecutan tumor dirasai dalam masa kurang dari 3 minggu. •Kanser servik, pernah dilaporkan mengalami regresi sepenuhnya dalam masa kurang dari 3 minggu.


Soalan 4. Jika saya memanggang biji aprikot mentah, akan musnahkah laetrile ( Vitamin B17)? Tidak. Memanggang biji aprikot mentah tidak akan memusnahkan vitamin B17 tetapi tindakan itu akan merosakkan enzim. Dengan memanggang biji aprikot tersebut, anda akan kehilangan kebaikan dari aktiviti kimia kepada enzim didalam mulut, perut dan usus.


Soalan 5. Berapa banyakkah biji aprikot mentah dalam sekilogram beratnya? Lebih kurang 2500 biji aprikot mentah.


Soalan 6. Dari mana asal biji aprikot mentah? antaranya Turki , Iran, Pakistan


Soalan 7. Perlukah biji aprikot mentah disimpan di dalam peti sejuk? Biji aprikot mentah tidak perlu di simpan di dalam peti sejuk tetapi untuk mengekalkan kesegaran dan kebaikannya sehingga 8 bulan, ianya disyorkan disimpan di dalam peti sejuk. JANGAN BEKUKAN BIJI APRIKOT MENTAH!


Soalan 8. Biji aprikot mentah adalah pahit untuk dimakan – adakah cara lain untuk memakannya selain daripada mengunyahnya? Ada. Anda boleh mengisar biji aprikot mentah itu taburkan ke atas salad, shake, atau minuman ‘smoothie’. Lagi satu cara ialah selepas mengisar biji aprikot mentah, masukkan ke dalam kapsul. Kemudian makan kapsul berisi biji aprikot tersebut seperti anda mengambil vitamin atau makanan tambahan lain yang mungkin anda sedang amalkan pengambilannya.


Soalan 9. Adakah biji aprikot mentah masih didalam kulitnya? Tidak!


Soalan 10. Besar manakah biji aprikot mentah? Separuh saiz badam yang biasa ada dalam pasaran.


Soalan 11. Akan rosakkah biji aprikot mentah selepas beberapa lama? Tidak semestinya. Kami cadangkan biji aprikot mentah disimpan di dalam peti sejuk. Hanya keluarkan biji aprikot mentah dari bekasnya untuk tujuan dimakan pada hari itu. Kebaikan dan khasiat biji aprikot mentah akan terpelihara sekurang-kurangnya selama 8 bulan. Jika di simpan di luar, pada suhu bilik, biji aprikot mentah akan kekal baik selama lebih kurang 6 bulan.

DAPATKAN BIJI APRIKOT HARI INI SEBAGAI ALTERNATIF MERAWAT KANSER